Archive for Cees de Waal

Financieel jaarverslag 2018

Wie zij onze sponsoren?

Dankzij onder andere deze sponsoren in 2018 hebben we onze projecten in Kenia kunnen voortzetten:

– basisscholen de Schelp en St. Werenfridus (Wervershoof);

– De Dars (Wervershoof);
– Stichting 40MM (Venhuizen);
– Clusius College (Alkmaar, Schagen);

– Mw. A. Lugtig-Ouweltjes (Workum);
– Parochiale Caritas Instelling (PCI) van de Rooms Katholieke Parochie H. Martinus (Medemblik);

– Auxilia (Wervershoof);
– Judith en Tijmen, donatie trouwerij (Heiloo);
– Klaver Giant (Alkmaar);
– C.A.M. Manshanden (Volendam);
– De sponsoren die Ben Droog hebben ondersteund voor het uitvoeren van zijn ‘privé-project’ voor de kleuters in Mwangwei.

De projecten

De Stichting Manda ondersteunt in Kenia de Manda Vocational Training Centre (MVTC) en Clusius Rainbow Company (CRC). Ben Droog heeft de kleuterschool in Mwangwei gesponsord voor €1000. Ben heeft o.a. lesmateriaal, ‘schoolmeubilair’ en de aanleg van een toiletgebouw betaald.

 

Klik hier om het Financieel jaarverslag 2018 van Stichting Manda in te zien.

 

Reisverslag oktober 2018

Schade herstellen en nieuwe watertanks

De koffers zijn gepakt. Alle precies met het juiste gewicht. Sander keurig op tijd, dus de reis naar Kenia gaat beginnen. De reis naar Schiphol verloopt voorspoedig. Op Schiphol de koffers nog even gecheckt, even nog even iets van de ene (iets te zware) naar de andere koffer. Inchecken en op naar de koffie en wachten.
De vliegreis is zoals te verwachten: het duurt even, en rond 06.00 uur Keniaanse tijd landen we in Nairobi. Koffers ophalen en weer inchecken. Op het vliegveld in Nairobi worden we onthaald met mooie Keniaanse muziek. Ze kom je meteen goed in de Keniaanse sferen terecht.
In Mombasa herhaalt zich dit tafereeltje weer. Na de muziek de koffers ophalen en op naar de uitgang. James is helaas verhinderd en we gaan nu met Daniel opstap.

Als eerste gaan we het nieuwe schoolgebouw bekijken. Het ziet er uitstekend uit. Twee praktijklokalen, met een kantoortje voor de docent en een mooie opslagruimte. De watervoorziening is goed geregeld. Het gebouw is meteen voorzien van dakgoten en er staat een mooie watertank van 10.000 liter.
We hebben ook de andere gebouwen bekeken. Hier gaan we de dakgoten een opknapbeurt geven er twee nieuwe watertanks plaatsen. De trainees van de school gaan dit onder de bezielende leiding van docent Mark uitvoeren. Wij zorgen weer voor de materialen.
De tuin bij de school ziet er niet goed uit. Er staan her en der producten, zoals wat ananasplanten. Jammer, want er zijn toch voldoende mogelijkheden voor de meisjes om voedsel te verbouwen.

Lees hier het hele reisverslag!

Financieel jaarverslag 2017

Schitterend jaar

Als 2016 al een bewogen jaar is geweest, dan geldt dat zeker voor 2017. Niet alleen wat betreft onze projecten in Kenia. Vooral op financieel gebied heeft de Stichting een schitterend jaar achter de rug.
De Stichting is alle sponsoren dankbaar voor hun bijdrage. Dank weer aan onze ‘vaste’ sponsoren zoals Klaver Giant, de Stichting 40MM en het Clusius College en niet te vergeten Mw. A. Lugtig-Ouweltjes.
Onze speciale dank gaat dit jaar vooral naar de twee basisscholen die ons met hun sponsoracties financieel enorm hebben geholpen: in Eelde de Westerburcht en in Volendam de St. Jozefschool
Natuurlijk onze dank aan Ton Schouten. Met zijn bijdrage hebben we bij de school in Manda een mooi toiletgebouw kunnen bouwen.
En tenslotte onze dank aan al de andere sponsoren die het ons mogelijk maken om de projecten in Kenia uit te voeren.

Klik hier om het Financieel jaarverslag 2017 van Stichting Manda in te zien.

Reisverslag oktober 2017

Genoeg te doen!

In februari 2017 is het begin gemaakt met de voorbereidingen voor deze reis. Feitelijk natuurlijk eerder, maar dat gebeurt alleen in Venhuizen: na iedere reis beginnen we gelijk met de voorbereidin- gen van de volgende trip. Dus dit is ook in februari al het geval. En de volgende reis is niet oktober, maar april/mei. Anna en Cees gaan dan ook al naar Kenia. In oktober gaan de volgende personen naar Kenia: Kees Schouten, Ton Schouten, Clazien Manshanden, Jan de Wit, Fred Wever, Anna en Cees de Waal. Cees vertrekt op 3 oktober, de anderen 18 oktober. Een gemêleerd gezelschap.

Doel van deze reis is:
– het inwijden van het nieuwe toiletgebouw bij de Manda Youth Polytechni in Manda;
– de tweede watertoren in Mwangwei;
– de afronding van het waterbassin in Mwangwei;
– de afronding van de opslagruimte onder de
eerste watertoren;
– de bouw van de tweede schaduwhal;
– beslissing wat we met de greenhouse aankun-
nen;
– ondersteunen van de Tom: dus landbouwonder-
wijs;
– les ondersteunende ac viteiten, sportdag houd-
en;
– onderhoudsplan voor de school opstellen;
– het bijwonen van de diploma-uitreiking van de
trainees;
– verkiezingen??????????

Lees hier het hele reisverslag

Financieel jaarverslag 2016

Weer een bewogen jaar, met successen, maar ook met minder goede momenten. Toch kunnen we stellen dat we stappen in de goede richting zetten. Daarbij denken we dan vooral aan de Manda Youth Polytechnic (MYP).
De school groeit bijna uit zijn voegen. Wie had dat drie jaar geleden kunnen denken. Onder de bezielende leiding van Mary Wamboi is de school gegroeid tot bijna 130 leerlingen. Er zijn nieuwe cursussen gestart en voor de meisjes is er een prachtig hostel in de maak. Het ‘oude kippenhok’ is verbouwd tot een mooi hostel. Er staan nu prima bedden en er wordt een begin gemaakt met ICT. Dat alles is mogelijk omdat de school is aangesloten op het elektriciteitsnet. In de avond kunnen de meisjes zelfs televisiekijken.

Klik hier om het Financieel jaarverslag 2016 van Stichting Manda in te zien.

Nieuwjaarsgroet 2017

Nieuwjaar 2017 Stichting Manda

Tomaten Black shade

tomaten black shadeIMG_3418

Tomaten

TomatenIMG_3417

Reisverslag september/oktober 2016

Anna heeft mij keurig netjes afgezet. Het vliegtuig vertrekt netjes op tijd: 20.45 uur. De vlucht verloopt goed, voor zover je daarvan kunt spreken. Van slapen komt nauwelijks iets. Voortdurend gebeurt er iets: lopende mensen, huilende kinderen. Maar rond 06.00 Keniaanse tijd landen we in Nairobi. In- klarings formulier invullen en vervolgens vlot door de douane. Op naar Domes c. Dat is aan de over- kant, department 1-D. Weer alles laten controleren, maar rond 07.15 kan ik relax achterover zitten.
Om 08.00 uur vertrekken we naar Mombasa. Om 09.00 uur landen we hier. James is uiteraard aanwezig. Hij heeft ook nog een nevenklusje, want Mia Molee van T4T is ook geland. Even een hand gegeven.

Lees hier het gehele reisverslag van oktober 2016

Financieel verslag 2015

De Stichting Manda ondersteunt in Kenia twee projecten. Het eerste project betreft de Manda Youth Polytechnic (MYP). De Stichting is vanaf 2009 sponsor van de school. Na een moeizame start, begint de school nu echt te groeien. Mede dankzij de hulp van onze sponsoren is de school gegroeid tot bijna 100 leerlingen. Dit jaar hebben we de school met een bedrag van €2200 ondersteund (‘Ondersteuning projecten’ MYP). De trainees, docenten o.l.v. manager Mary zijn de sponsoren dankbaar. De Stichting hoopt dat de overheid in 2016 een grotere bijdrage kan leveren aan het onderwijs voor de eigen leerlingen.

Lees hier het financieel verslag 2015!